București, România
0721.729.519 / 0725.929.833 office@sanacas.ro

Ce pași trebuie să urmezi în tratarea escarelor?

escare-infectate

Escarele sunt plăgile cronice ce apar atunci când țesuturile sunt supuse unei presiuni de lungă durată, între os și pat. Acestea apar în mod normal în cazul pacienților ce sunt imobilizați la pat (paralizați sau vârstnici).

Diagnosticarea trebuie să se realizeze cât mai repede pentru a se începe un tratament cât mai eficient. După acest pas tratamentul implică aplicarea unor pansamente moderne ce depind de faza în care este escara. Escarele se clasifică în funcție de gravitatea afecțiunii, iar pașii normali sunt curățarea, regenerarea și cicatrizarea.

pansament_escare

  • Curățarea escarei

În această fază, escara poate conține celule moarte, țesuturi deteriorate, microbi și exsudat (secreții). Dacă există prea mulți microbi, escara poate elimina un lichid vâscos de diferite culori (verde, galben sau maro) ce poate avea un miros deranjant și margini roșii și dureroase la atingere.

În acest caz se recomandă folosirea pansamentelor hidroactive ce au scopul de a îndeparta țesuturile și celulele moarte precum și exudatul excesiv. Cele mai bune pansamente sunt: Sorbalgon (compresa și meșa) pentru rănile adânci, TenderWet 24 pentru rănile superficiale și Atrauman Ag (cu argint metalic) pentru escarele infectate.

  • Regenerarea țesuturilor

În această fază escara este deja curățată de infecții, celule moarte și țesuturi deteriorate. Vei recunoaște această fază deoarece țesutul are o culoare roșu aprins. Pentru acest pas se recomandă pansamentele care elimină exudatul și încurajează regenerarea țesuturilor. Pentru escarele ce continuă să elimine secreții în cantitati mari trebuie folosite pansamente PermaFoam, PermaFoam sacral sau cavity, pentru cele care elimină secreții moderate se pot folosi pansamentele Hydrocoll sau Hydrosorb (dacă escara este uscată).

  • Cicatrizarea

Acest ultim pas este scopul final al tratamentului și se poate observa atunci când dimensiunile plăgii se micșorează considerabil și începe să se formeze un strat nou de piele. Se pot păstra pansamentele folosite anterior până la închiderea totală a rănii.

Important: este vital de reținut că schimbarea pansamentelor trebuie însoțită de o igienă strictă a zonei bolnave (apă, săpun neutru, antiseptic local).

[su_note note_color=”#1e73be”]Sunați pentru programare de Luni până Vineri (09-17):

0721.729.519[/su_note]

SANACAS

FREE
VIEW