Persoanele imobilizate la pat au nevoie de îngrijire permanentă pentru a nu dezvolta anumite răni specifice precum leziuni, ulcerații sau escare. Atunci când apar, acestea sunt însoțite de dureri groaznice și luni întregi petrecute pentru recuperare.
Escarele sunt răni care apar pe piele datorită lipsei de oxigenare la nivelul țesuturilor (din cauza faptului că vasele de sânge care irigă zona se comprimă). Aceste vase de sânge se comprimă deoarece se aplică o presiune constantă doar asupra anumitor zone. Astfel pielea este lezată și celulele sănătoase mor.
Majoritatea escarelor se localizează la nivelul zonelor de sprijin (în special în zonele osoase cu mai puțini mușchi sau grăsimi- spate, părți inferioare ale corpului, omoplați, zona lombară, sacrală, călcâie, fund, etc.). Rezultatul: pielea este presată între suprafețele externe și oase.
Cum apar escarele?
Persoanele care petrec prea mult timp în pat, imobilizate după intervenții chirurgicale, fracturi, arsuri, comă, demență, denutriții, etc. tind să dezvolte escare Este important de reținut că o escară poate apărea și la câteva ore după imobilizarea la pat chiar și la persoanele tinere.
Etape utile in tratamentul escarelor
Inițial zona problematică este sensibilă la atingere și dureroasă, având o culoare roșiatică. Dacă nu este îngrijită cum trebuie, leziunea se poate extinde și poate ajunge într-un stadiu de necroză sau ulcerație. Dacă nu este îngrijită deloc sau corespunzător ulcerația se poate extinde și poate căpăta forma unui crater mai mic. În cele mai multe situații ulceratiile se pot infecta și pot deveni purulente. De aici, dacă ulcerația înaintează pot apărea distrugeri ale țesuturilor sau chiar infecții grave. Așadar, escarele nu trebuie ignorate deoarece pot amenința viața pacienților.
Este foarte important să începeți procesul de îngrijire și vindecare cât mai devreme pentru a nu trebui să vă luptați cu escarele ce sunt deja la un stadiu înaintat de dezvoltare.
Ce este de făcut?
În primul rând trebuie să aveți grijă ca pacienții să dispună de o rutină zilnică în care să facă exerciții sau pur și simplu să facă niște exerciții de mobilitate. Chiar și schimbarea poziției în pat este suficientă, atât cât permite boala. Acest lucru ajută irigația cu sânge a zonelor respective și ajută la prevenirea escarelor.
Circulația sângelui poate fi îmbunătățită și cu ajutorul unor exerciții de întindere sau prin masaj. Acesta din urmă ajută la irigarea zonelor problematice și previne apariția escarelor. Un alt factor ce contribuie la prevenirea escarelor este o igienă corespunzătoare. Asta înseamnă că așternuturile bolnavului trebuie să fie păstrate curate în permanență iar bolnavul trebuie spălat zilnic cu săpun și apă, uscându-l cu ajutorul unui prosop moale.
Și nu în ultimul rând, nu uitați de hidratarea bolnavului. Pentru o hidratare corespunzătoare bolnavul trebuie să elimine aproximativ 1 litru de urină în decurs de 24 de ore.
Cu speranța că aceste sfaturi va vor ajută în caz de nevoie, vă urăm sănătate!